پایان نامه برنامهریزی لجستیک//لجستیک بشردوستانه |
- کاهش اثرات
مقیاسهای کاهش میکوشند از خطرات پیشگیری کنند تا به فاجعه تبدیل نشوند، یا تأثیرات ویرانگر آن ها را از بین ببرند. این فاز با سه فاز دیگر از لحاظ نیاز به برنامهریزی و سرمایهگذاری بلندمدت متفاوت است [22]. به دلیل طبیعت اقدامهای پیشگیرانه، کاهش مؤثرترین و مهمترین فاز مقابله با اثرات فاجعه است. اقدامات اجرا شده در این فاز میتوانند به دو دسته ساختاری و غیرساختاری طبقهبندی شوند [20]. اقدامات ساختاری از پیشرفتهای تکنولوژیکی برای کاهش اثرات فاجعه استفادهمیکنند (سطوح سیل، مقاوم سازی ساختمانهای موجود و مقاوم سازی اتصالات مهم مانند پل در شبکه حمل و نقل) .
- آمادگی
در این فاز برنامهها و راه حل هایی برای حالتی که فاجعه اتفاق بیفتد، طرحریزی میشوند. مثالهایی از این برنامهها، پیشبرنامهریزی لجستیک عملیات نجات (مکانیابی تسهیلات لازم، جمع آوری موارد ضروری و انتقال مردم، تجهیزات و …)، طرحریزی برنامههای ارتباطات، تعریف مسئولیتهای هر یک از سازمانهای نجات شرکت کننده، هماهنگی عملیات و آموزش پرسنل نجات.
- پاسخ
این فاز نیازمند بسیج فوری پرسنل، تجهیزات و موارد ضروری به منطقه فاجعهدیده است. در مجموع ترکیبی از بستههای دارویی، نیروهای پلیس و ارتش، آتشنشانها، واحدهای جستوجو با وسایل نقلیه و تجهیزات ضروری، درست پس از فاجعه با توجه به شدت و گسترش فاجعه مستقر میشوند. اقدامات بعدی معمولاً شامل پشتیبانی نیروهای انسانی، تجهیزات، کالاهای ضروری (به عنوان مثال عرضههای اولیه مانند غذا، آب آشامیدنی، لباس، چادر، ساختمانهای موقت و دارو)، نیروهای داوطلب و سازمانهای غیردولتی هستند. آمادهبودن یک برنامه، پاسخ مؤثر برای هماهنگی نیروهای نجات و عملیات آن، برای موفقیت سیستم مدیریت فاجعه حیاتی هستند.
- بهبود
هدف اصلی این فاز دوبارهسازی مناطق فاجعهدیده و برگرداندن آن ها به وضعیت قبلی است. این فاز به طور عمده با نیاز دوم مردم مانند بازیابی و دوبارهسازی منازل و تسهیلات شهری مرتبط است. یکی از اصلیترین فرصتهای این فاز استفاده از تکنیکهای اساسی کاهش خطرات برای افزایش و بهبود زیرساختها و شرایط منطقه آسیبدیده است.[23]
- لجستیک بشردوستانه
لجستیک بشردوستانه شاخهای از لجستیک است که با فازهای آمادگی و پاسخ یک سیستم مدیریت فاجعه در ارتباط است. لجستیک بشردوستانه میتواند اینگونه تعریف شود: فرایند برنامهریزی، اجرا و کنترل کارای جریان و انبارش مقرونبهصرفه کالاها و اطلاعات مربوط، از نقطه مبدأ تا نقطه مصرف با هدف کاهش درد و رنج مردم آسیبدیده. عملکرد آن دربرگیرنده دامنهای از فعالیتها شامل آمادگی، برنامهریزی، تدارکات، حملونقل، انبارداری، ردیابی و ترخیص کالا از گمرک است[4].
لجستیکهای بشردوستانه برای اثربخشی و سرعت برنامهها و عملیات نجات حیاتی است [24]. برای سیستمهای لجستیک، ضروری است که درطی دورههای قبلی و پس از فاجعه کالا، آب، دارو و سایر عرضهها را تهیه و انبارش کنند و نیروی انسانی، ماشین آلات، تجهیزات ضروری و مردم آسیبدیده را نیز منتقل کنند.
تنوع عملیات لجستیکی نجات آنچنان گسترده هستند که لجستیک بشردوستانه گرانترین بخش عملیات نجات فاجعه است و تقریباً 80% آن را دربرمیگیرد [25]. همچنین، عملیات نجات نیازمند اعمال تعدادی از وسایل نقلیه لجستیکی، تجهیزات و پرسنل است. به عنوان مثال، در زلزله ونچوان در دوازدهم ماه می سال دوهزاروهشت در چین [26]، شش هواپیمای باربری و نوزده هلیکوپتر در طی بیست وچهار ساعت به منطقه فرستاده شدند. در حدود 5800 پرسنل نجات و پزشک ارتش و 150 تن از عرضهها به منطقه آسیبدیده منتقل شدند. اجرای مؤثر و کارای این عملیات گسترده، با در نظر گرفتن طبیعت بینظم و آشفته وضعیت پس از فاجعه (به عنوان مثال، وحشت عمومی، از بین رفتن زیرساختهای ارتباطات و حملونقل) در حقیقت عملیات پیچیده و سختی بودهاند.
Wenchuan
فرم در حال بارگذاری ...
[سه شنبه 1400-03-04] [ 08:28:00 ب.ظ ]
|