پایان نامه موضع کشور چین در برابر انرژی هسته جمهوری اسلامی ایران |
انرژی هستهای علوم و فنون هستهای ازجمله فنآوریهای پیشرفته و برتر در جهان معاصر میباشد. در جهان امروز تأثیر این علوم در گسترش دانش بشری تأمین انرژی، حفظ منابع طبیعی، جلوگیری از آلودگیهای زیستمحیطی و کمک به رفاه و پیشرفت زندگی بشر در عرصههای مختلف پزشکی، کشاورزی صنعتی و … غیرقابلتردید بوده و بهدرستی میتوان آن را از محورهای اصلی در توسعه پایدار و از مؤلفههای مهم پیشرفت هر کشور به شمار میآید اولین تلاشهای ایران برای دستیابی به فناوری صلحآمیزی هستهای به دهه 50 میلادی یا دقیقاً به 5 مارس 1957 که اولین موافقتنامه همکاریهای هستهای بین ایران و ایالاتمتحده امضاءشده بازمیگردد. در حقیقت ایالاتمتحده آمریکا نخستین کشوری بود که ایران را نسبت به دستیابی به انرژی هستهای ترغیب نمود و اولین زمینههای دستیابی به این فناوری را برای ایران ایجاد کرد. آن کشور در سال 1967 اولین رآکتور تحقیقاتی 5 مگاواتی آب سبک را برای ایران در دانشگاه تهران نصب و راهاندازی کرد. موافقتنامههای مشابهی نیز با برخی از دیگر کشورهای غربی ازجمله آلمان + فرانسه حتی در زمینه غنیسازی به انعقاد درآمد.
اعضای قرارداد با آلمان جهت ساخت اولین نیروگاه هستهای ایران در بوشهر و سرمایهگذاری در شرکت «اورودیف» فرانسه دو اقدام جدی دیگر ایران برای برخورداری صلحآمیز از انرژی هستهای بوده است. امضای معاهده منع اشاعه سلاحهای هستهای (NPT) در سال 1968 گام بسیار مهمی بود که ایران برای تضمین صلحآمیز بودن حرکت خود در مسیر دستیابی به فناوری هستهای اتخاذ نمود. با وقوع انقلاب اسلامی در ایران کلیه کشورهای مورداشاره اجرای موافقتنامهها و قراردادهای خود ازجمله ساخت نیروگاه بوشهر را به حالت تعلیق درآوردند.
بهناچار دولت جمهوری اسلامی ایران ادامه تلاش برای دسترسی به انرژی صلحآمیز هستهای را بهتنهایی دنبال نمود و راه دیگری جز تلاش برای نیل به خودکفایی و استقلال در فناوری پیچیده هستهای برای خود ندید. تلاش ایران جهت دستیابی به فناوری هستهای برای مقاصد صلحآمیز ناشی از سیاست مستمری بوده است که دقیقاً بر اساس محاسبات منافع ملی و اقتصادی کشور و با در نظر داشتن نیازهای آتی توسعه ایران به منابع پایدار انرژی از 50 سال پیش انتخابشده و دنبال شده است.
هدف اصلی جمهوری اسلامی ایران از توسعه هستهای تولید انرژی هستهای است طی سه دهه گذشته با توجه به روند رو به رشد توسعه اجتماعی و اقتصادی در ایران استراتژی بهرهبرداری از منابع فسیلی از دو عامل محدودکننده متأثر بوده است ازیکطرف ارتقای سطح زندگی و بهبود شاخصهای اقتصادی نیازمند تأمین روند صعودی تقاضای انرژی در کلیه بخشهای داخلی است و از سوی دیگر اقتصاد ملی به میزان قابلتوجهی وابسته به درآمدهای نفتی است. رهایی از این دو عامل متضاد مستلزم ایجاد یک استراتژی درازمدت و تجدیدنظر درروند استفاده بیرویه از منابع فسیلی در کشور است. جمهوری اسلامی ایران در زمینه تولید سوخت هستهای نیز توانائی لازم را کسب نموده است. جمهوری اسلامی ایران بنا به ملاحظات ذیل نمیتواند بهصرف برخورداری از منابع عظیم نفت و گاز برای تأمین انرژی خود تنها متکی به سوختهای فسیلی است:
– این منابع متعلق به نسلهای آتی کشور نیز میباشند و نسل حاضر حق استفاده بیرویه از آنها را ندارد.
– استفاده از این منابع در صنایع تبدیلی نظیر پتروشیمی بهمراتب ارزشافزوده بیشتری برای کشور در پی دارد.
– مصرف این منابع در داخل کشور بهعنوان سوخت بهشدت درآمد حاصله از صادرات نفت خام و گاز طبیعی را تحتالشعاع خود قرار داده است در صورت ادامه روند مصرف انرژی بهصورت فعلی تا چند دهه دیگر ایران بهعنوان یکی از واردکنندگان نفت خام و برخی فرآوردههای مرتبط با آن درخواهد آمد.
تأمین منابع انرژی هستهای جهش علمی و صنعتی اتکا به کارشناسان داخلی، تربیت نسل جدید دانشمندان و مدیران هستهای، بومیسازی فنآوری هستهای در ساخت راکتورهای هستهای و اجرای طرحهای هستهای با کمترین هزینه ازجمله دستاوردهای این فنآوری بومی بوده است. اهداف دستیابی به فنآوری هستهای نیازمند ساختاری نوین در همه زمینهها و نیز وجود انسانهای فرهیخته با باورهای عمیق نسبت به کارشان است. امروز، موضوع کاملاً صلحآمیز هستهای ایران آزمون تعیین سرنوشت برای شورای امنیت، سازمان ملل متحد و بهخصوص اعضای دائم آن است چراکه تصمیمات آنان نشان میدهد که تا چه حد پایبند به مقرراتی هستند که خودشان وضع کردهاند. ایران نیز از دهها سال قبل قراردادها و موافقتنامههای متعددی با دولتهای آمریکا کانادا، فرانسه و آلمان در زمینههای استفاده غیرنظامی و صلحجویانه از انرژی اتمی و همکاریهای علمی، فنی و صنعتی، پژوهش علمی و توسعه تکنولوژی داشته است که برخی از آنها به دلایل گوناگون حتی یا سیاسی ملغی و بعضاً به حالت تعلیق درآمده است فعالیت هستهای ایران بیش از یک ربع قرن سابقه دارد امروز به دلیل فضاسازی غیرعادلانه و سیاسی آمریکا بهعنوان مسئله مهم روز جهانی مطرح و در دستور کار شورای امنیت سازمان ملل قرارگرفته است و جمهوری اسلامی ایران ظرف سالهای گذشته باهدف شفافسازی، ابهامزدایی و اعتمادآفرینی، همه فعالیتهای صلحآمیز خود را به مدت دو سال و نیم بهطور داوطلبانه متوقف نموده و حاصل این اقدام ارزنده به گزارش نوامبر 2005 «آقای البرادعی» انجامید که رسماً عدم انحراف ایران از مقررات آژانس را به آگاهی جهانیان رساند.
آنچه برای جامعه جهانی و آژانس بینالمللی انرژی هستهای مسلم است آن است که بیش از آنکه فعالیتهای صلحآمیز و تحت کنترل ایران تهدیدی برای صلح و امنیت بینالمللی است و فشار سیاسی و تهدیدات آمریکا علیه ایران میتواند صلح و همزیستی مسالمتآمیز و معاهده NPT و اصول منشور ملل متحد را که پیوسته بر حلوفصل مسالمتآمیز اختلافات تأکید دارد مخدوش نماید. در دکترین دفاعی ایران سلاح هستهای هیچ جایگاهی ندارد، ملت ایران همیشه ملت آرامشخواه، صلحدوست و صلحطلب است و هیچگاه اهل زورگویی و تجاوز نبوده است اما در مقابل زورگویی و تجاوز بااقتدار و شجاعت ایستاده است دسترسی به انرژی هستهای و استفاده صلحآمیز از آنیک نعمت خدادادی و حق تمامی ملتها ازجمله ملت ایران است. امروز کسانی فعالیتهای صلحآمیز هستهای ما را زیر سؤال میبرند و مدعی هستند که خود بزرگترین نقضکننده حقوق بینالملل و حقوق بشر به شمار میروند آنها اجازه نمیدهند که دیگر کشورها از فنآوری صلحآمیز هستهای برخوردار شوند و سعی دارند این فنآوری را در انحصار خود قرار داده و به دیگر کشورها زور بگویند. پافشاری ملت ایران بر حق برخورداری از انرژی هستهای تجلی خواست ملی و نمونهای از حضور آگاهانه مردم درصحنه است انرژی هستهای بهعنوان دستاوردی بومی مایه افتخار ملت ایران و دنیای اسلام است.
فرم در حال بارگذاری ...
[دوشنبه 1399-10-22] [ 10:11:00 ب.ظ ]
|