پایان نامه درباره انحلال قرارداد/:آثار فسخ در حقوق ایران |
آثار فسخ در حقوق ایران و کنوانسیون
در کنوانسیون بیع بینالمللی کالا مواد 81 الی 84 به این امر اختصاص یافته است. مطابق ماده 81 کنوانسیون آثار فسخ بیع عبارت است از: پایان یافتن رابطه قراردادی و استرداد عوضین. که در ذیل به توضیح آن ها میپردازیم.
1 ـ 7 ـ 1 ـ پایان پذیرفتن رابطه قراردادی
اثر مهم فسخ، انحلال قرارداد بیع است. ماده 81 کنوانسیون در همین راستا مقرر میدارد: «فسخ قرارداد هر دو طرف را از وظایف مربوطه…خلاص می کند…» بنابراین بعد از آن فروشنده اجازه ندارد که تقاضای پرداخت ثمن را بنماید و خریدار هم حق تقاضای تسلیم مبیع را ندارد. اجرای عین قرارداد نیز به هر نحو غیرممکن می شود. اگر یکی از طرفین قرارداد فقط بخشی از قرارداد را فسخ کند طرفین تا آن اندازه از قرارداد که فسخ شده از انجام وظایف مربوطه معاف می شوند.
در حقوق مدنی ایران گسیختن پیوند ناشی از قرارداد، نسبت به آینده صورت میگیرد و وجود عقد را از آغاز حذف نمی کند. بنابراین اگر طرفی که به موجب عقد مالک شده تصرفی در ملک کرده باشد، فسخ، آن را باطل نمیکند. قانون مدنی دو فرض شایع از این گونه تصرفها را در احکام خود آورده است:
از مفاد دو ماده 454 و 455 ق.م. میتوان قاعدهای را استخراج کرد که به موجب آن، تصرف طرفی که در اثر عقد مالک شده در موضوع تملیک نافذ است و فسخ بعدی به آن صدمه نمیزند، مگر اینکه بر خلاف این ترتیب، به طور ضمنی یا صریح تراضی شده باشد. با وجود این، ماده 460 ق.م. در مورد بیع شرط مقرر میدارد: «در بیع شرط مشتری نمیتواند در مبیع، تصرفی که منافی خیار باشد، از قبیل نقل و انتقال و غیره، بنماید.»
ماده 500 ق.م. نیز در جایی دیگر اجاره منافی با حق بایع را باطل میداند. این مواد ظاهراً با قاعده پیش گفته متعارض به نظر میرسد. ولی با اندکی تأمل میتوان دریافت که در خیار شرط، دو طرف تراضی میکنند که خریدار ملک را آماده بازگرداندن به فروشنده نگاه دارد و لازمه مفاد تراضی این است که از تصرف منافی با اعمال خیار بپرهیزد. پس، خیار شرط را باید در زمره مواردی آورد که عدم تصرفات ناقله در عین و منفعت بر مشتری به طور ضمنی شرط شده است.
در کنوانسیون، مواد مطروحه به صراحت بیان نمیکند که آیا اصولاً عقد از زمان فسخ منحل میشود یا از زمان انعقاد. با وجود این به نظر میرسد که از روح مواد 81 و 84 این چنین برمیآید که عقد از زمان انعقاد منحل میشود. ولی در قانون مدنی ایران آثار فسخ از زمان فسخ پدیدار می شود نه از زمان انشاء عقد.[1]
[1] ـ علی عباس حیاتی، آثار فسخ در کنوانسیون بیع بین المللی کالا و حقوق مدنی ایران، مصر و فرانسه، مجله علمی پژوهشی علوم انسانی دانشگاه امام صادق(ع)، پائیز 1381، ش15.
فرم در حال بارگذاری ...
[سه شنبه 1400-03-04] [ 08:38:00 ب.ظ ]
|