" منابع پایان نامه ها – قسمت 9 – 1 " |
“
مردم به زمامدار خوب یا بد نیازمندند تا در حکومت او مرد با ایمان کار خویش کند و کافر بهره خود برد، در سایه حکومت او…، با دشمنان پیکار کنند و راهها را ایمن سازند و به نیروی او حقِ ناتوان را از توانا بستانند.
پیامبر گرامی اسلامˆ نیز میفرمایند: «امنیت و سلامت، دو نعمتی هستند که بسیاری از مردم در آن مغبون هستند.
همچنین امام علی، فلسفه نبردهای خود با دشمنان دین را چنین بیان میدارند:
خدایا، تو میدانی که جنگ و درگیری ما برای به دست آوردن قدرت و حکومت دنیا و ثروت نبود، بلکه خواستیم نشانه های حق و دین تو را بر جایگاه خویش برگردانیم و ـ در سرزمینهای تو اصلاح را ظاهر کنیم تا بندگان ستمدیدهات در امن و امان زندگی کنند و قوانین و مقررات فراموش شدهات، بار دیگر اجرا گردد.
روایات در این زمینه بسیارند و ما به همین موارد اکتفا میکنیم. در این زمینه باید به چند نکته اشاره کرد:
اولاً، برقراری امنیت واقعی در سایه اجرای عدالت، امکانپذیر است؛ زیرا در جامعهای که در آن، قوانین عادلانه نباشند و مردم احساس تبعیض و بیعدالتی کنند، امنیت یا هرگز پا نخواهد گرفت و یا بسیار شکننده خواهد بود.
ثانیاًً، برقراری امنیت به دو عنصر اساسی منوط است:
الف. مقررات عادلانه، دقیق، محکم و متضمن عوامل بازدارنده از جرم: چنین مقرراتی هزینه ارتکاب جرم را برای مجرمان به حدی افزایش میدهد که افراد سود و صلاح خود را در ارتکاب جرم نمیبینند. علت مجازاتهای بسیار شدید در مقررات کیفری اسلام، علاوه بر جنبه تربیتی، توجه به همین امر است؛ برای مثال، در فقه اسلامی حد محارب، یعنی کسی که برای ترساندن مردم و گسترش فساد در جامعه، اسلحه خود را آشکار میسازد، قتل یا به صلیبکشیدن و قطع دست و پای مخالف است.
ب. مجریان قوی: برای اجرای قانون باید مجریان مناسب، کارآزموده، قاطع، سالم و جدی انتخاب کرد. مجریان قانون (در زمینه امنیت) دو دسته هستند؛ قضات و نیروهای امنیتی.
قضات در حکومت اسلامی از جایگاه بسیار رفیعی برخوردارند و باید دقت نظر کافی در نصب و به کارگیری آن ها صورت گیرد. امام علی† در نامه ۵۳ نهج البلاغه، شرایط ذیل را برای قضات مقرر فرمودند:
۱- باید از بین برترین افراد نزد حاکم، انتخاب شود؛
۲- باید از ظرفیت بالایی برخوردار باشد، به گونهای که مراجعه فراوان، او را به ستوه نیاورد؛
۳-آنچنان سعه صدر داشته باشد که برخورد مخالفان او را به خشم نیاورد؛
- در اشتباهات پافشاری نکند و بازگشت به حق پس از آن برای او دشوار نباشد؛
۵٫ طمع را از دل ریشهکن کرده باشد؛
۶٫ دقتنظر کافی داشته باشد و با تحقیق اندک، رضایت ندهد؛
۷- در شبهات از همه با احتیاطتر عمل کند؛
۸-در یافتن دلیل، اصرار او از همه بیشتر باشد و در کشف امور از همه شکیباتر باشد؛
۹- پس از آشکار شدن حقیقت، در فصل خصومت از همه برندهتر باشد؛
۱۰- با ستایش فراوان فریب نخورد و چربزبانی او را منحرف نسازد.
ج. امنیت خارجی: یکی دیگر از مهمترین وظایف دولت اسلامی، تضمین امنیت خارجی، یعنی استقلال و تمامیت ارضی و حفظ منافع کشور اسلامی در سرتاسر جهان است. برای این منظور، کشور باید از ارتشی قدرتمند و برخوردار از عده و تجهیزات کافی، بهرهمند باشد. قرآن کریم میفرماید:
وَأَعِدُوا لَهُم مَااستَطَعتُم مَن قُوَّهٍ وَمِن رِّبَاطِ الخَیلِ تُرهِبُونَبِهِ عَدُوَّاللَّهِ وَعَدَوَّکم وَءَاخَرِینَ مِن دُونِهِم لاَ تَعلَمُونَهُمُ اللَّهُ یعلَمُهُم (انفال:۶۰)؛ و هرچه در توان دارید، از نیرو و اسبهای آماده بسیج کنید، تا با این [تدارکات]، دشمن خدا و دشمن خودتان و [دشمنان] دیگر را جز ایشان ـ که شما نمیشناسیدشان و خدا آنان را میشناسدـ بترسانید.
آیه شریفه، بر اصل اساسی بازدارندگی در مقابل دشمنان آشکار و پنهان تأکید دارد و در این رابطه هیچ مرز و حدی قایل نشده است. دهها آیه مربوط به جهاد در قرآن، به نوعی تایید کننده لزوم ایجاد ارتشی قوی و قدرتمند هستند.
امام علی در نامه ۵۳ نهج البلاغه الزامات یک ارتش اسلامی را موارد ذیل میداند:
ـ فرمانده سپاه باید خیرخواهیاش برای خدا، پیامبر و رهبر جامعه اسلامی، از همه بیشتر باشد (اصل وفاداری)؛
ـ دامن او پاکتر و شکیبایی او از همه برتر باشد (اصل سلامت نفس و پایداری)؛
ـ دیر به خشم آید و عذرپذیرتر باشد (سعهصدر برای فرماندهی)؛
ـ بر ناتوان رحم آورد و با قدرتمندان با قدرت برخورد کند؛
ـ درشتی او را به تجاوز نکشاند؛
ـ نظامیان از خانواده های ریشهدار و دارای شخصیت حسابشده، پارسا، دارای سوابق نیکو و درخشان، دلاور، بخشنده و بلندنظر باشند.
ارتشی با این ویژگیها، در کنار برخورداری از تجهیزات و تسلیحات کافی، پناهگاه استوار ملت، زینت حکومت، شکوه دین و یکی از عوامل اصلی تحقق امنیت کشور است
۲٫ آموزش و پرورش همگانی و توسعه فرهنگی
همان گونه که در مباحث گذشته بیان شد، یکی از اهداف اساسی حکومت اسلامی، تضمین حرکت رو به کمال جامعه است و از مهمترین لوازم این امر، آموزش و تربیت است که در دو سطح عمومی (از طریق رسانه ها) و برگزاری دوره های تحصیلی برای مردم مطرح میباشد. پیامبر گرامیˆ، هنگام اعزام معاذ بن جبل به یمن، به او فرمان میدهند:
ای معاذ، کتاب خدا را به مردم آن سامان بیاموز و آن ها را با اخلاق شایسته و نیکو تربیت کن…، کوچک و بزرگ مسائل اسلام را آشکار کن، مردم را متذکر آخرت کن و برای نشر تعالیم اسلام، معلمینی را به هر سو بفرست.
پس پیامبرˆ از یکسو، بر تکلیف دولت اسلامی بر آموزش همگانی احکام و مقررات اسلام تأکید میفرمایند و از سوی دیگر، حاکم اسلامی را مکلف میکند، نظامی آموزشی تهیه و تنظیم کند که مردم در اقصا نقاط کشور تحت تعلیم قرار گیرند. درامر آموزش، سه کار مهم باید در دستور کار نظام اسلامی قرار گیرد:
الف. طراحی راهبردها، خط مشیها و ساختارهای آموزشی ارزشمدار و هدفمند برای تربیت انسانهای دانشمند و مهذب: زیرا عالمان مهذب هستند که علم را در جهت کمال جامعه به کار میبندند.
جامعه سعادتمند
عالم مهذب
ساختار آموزشی ارزشی و هدفمند
راهبردها و خط مشیهای مبتنی بر ارزشهای اسلامی
ب. اولویت دادن به امر آموزش و تربیت: در یک نظام اسلامی تربیت و آموزش اولویت تام دارند و از حقوق ملت بر حاکمان به شمار میآیند. امام علی میفرمایند:
ای مردم،… حق شما بر من آن است که از خیرخواهی شما دریغ نورزم، بیتالمال را میان شما عادلانه تقسیم کنم، شما را آموزش دهم تا بیسواد نباشید و شما را تربیت کنم تا راه و رسم زندگی را بدانید.
“
فرم در حال بارگذاری ...
[دوشنبه 1401-09-21] [ 11:52:00 ب.ظ ]
|